Ο θυρεοειδής «προτιμά» την εγκυμοσύνη!

 

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο λαιμό μας μπροστά από την τραχεία. Αποτελείται από 2 λοβούς το δεξιό και τον αριστερό που ενώνονται με μία κεντρική περιοχή τον ισθμό. Εκκρίνει τις θυρεοειδικες ορμόνες, θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και στο σύνολο των μεταβολικών λειτουργιών, σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ανθρώπου.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η λειτουργία του θυρεοειδούς επιβαρύνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυσιολογικές μεταβολές /προσαρμογές του οργανισμού της μητέρας επηρεάζουν τη λειτουργία και το μέγεθος του. Είναι λοιπόν πιθανό διάφορα νοσήματα του θυρεοειδούς να εκδηλωθούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης ή να προϋπήρχαν και η γυναίκα να έμεινε έγκυος παίρνοντας ή όχι φάρμακα για κάποια θυρεοειδοπάθεια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τόσο για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης όσο και για την υγεία του εμβρύου.  Το μωρό στην αρχή της κύησης, δηλαδή στη φάση της ταχείας αύξησης του αναπτυσσόμενου εμβρυϊκού εγκεφάλου, δεν έχει δικό του θυρεοειδή. Η εμβρυϊκή παραγωγή θυροξίνης είναι μηδαμινή έως και μικρή και το έμβρυο εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την μητρική θυροξίνη. Συνεπώς η «τέλεια» ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας της εγκύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξελιχθούν όλα ομαλά τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Η διαταραχή της θυρεοειδικής λειτουργίας κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει:

  • Αποβολή
  • Υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα
  • Πρόωρο τοκετό
  • Υψηλή πίεση του αίματος στη μητέρα
  • Συγγενείς ανωμαλίες του μωρού
  • Ελαττωμένη διανοητική ανάπτυξη

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι κάθε γυναίκα με θετικό τεστ κύησης η πρώτη εξέταση που θα πρέπει να κάνει είναι ο έλεγχος της θυρεοειδικής  λειτουργίας, κάτι που γίνεται πολύ απλά με μία μόνο αιμοληψία που θα προσδιορίσει το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Τα αποτελέσματα πρέπει πάντα να αξιολογούνται από ενδοκρινολόγο ο οποίος θα κρίνει εάν πρέπει να χορηγηθεί φάρμακο ή ανάλογα να προσαρμόσει τη δόση σε περίπτωση που μια γυναίκα βρίσκεται ήδη υπό φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν γυναίκες που μπορεί να χρειαστεί να πάρουν φάρμακα μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους καθώς και άλλες που μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν την αγωγή τους και μετά την εγκυμοσύνη.

Η έγκαιρη και σωστή  αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς είναι αποτελεσματική και εγγυάται την ασφαλή πορεία της κύησης.